ΚΟΡΘΙΑ 2006:
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Επιστροφή

Κόρθι,  Ιούλιος - Αύγουστος 2006

Επιστροφή


 

ΚΟΡΘΙΑ 2006:ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΤΟΝ  ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΘΙΟΥ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο κύκλος πολιτιστικών εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, που διοργάνωσε ο Δήμος Κορθίου για το φετινό καλοκαίρι.

Μ ε μια άρτια πολιτιστική πρόταση υψηλής ποιότητας και χαμηλών τόνων επιτεύχθηκε ο στόχος της προσέλκυσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις καθ’ όλο το διάστημα των ΚΟΡΘΙΩΝ (22 Ιουλίου – 27 Αυγούστου).

Κεντρικό άξονα του προγράμματος αποτέλεσε η Έκθεση Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη των  εκδόσεων Αίολος στο Πολιτιστικό Κέντρο του Όρμου Κορθίου. Στους επισκέπτες δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξουν από ένα σύνολο περίπου 3.000 τίτλων συγκεντρωμένων στον ίδιο χώρο και κατά θέματα.

Στα πλαίσια της έκθεσης πραγματοποιήθηκε μια σειρά από άκρως ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που αποσκοπούσαν στην παρουσίαση του έργου καταξιωμένων συγγραφέων. Τον κύκλο των παρουσιάσεων άνοιξε ο βουλευτής δημοσιογράφος και συγγραφέας  κος  Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο οποίος δηλώνει απερίφραστα την αγάπη του για το Κόρθι, με το οποίο συνδέεται από παιδί και εξακολουθεί να επισκέπτεται αλλά και να υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία.

Ακολούθησε ο κος Σταμάτης Καμπάνης, με το ιστορικό του μυθιστόρημα «Γυρισμός στην Άνδρο (1674-1738)» και ο ιστορικός συγγραφέας κος Σαράντος Καργάκος, με την παρουσίαση των έργων του «Ιστορία των αρχαίων Αθηνών» και «Ιστορία της αρχαίας Σπάρτης». οι οποίοι κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού σε θέματα που άπτονται της ιστορίας του νησιού και της χώρας μας.

Για πρώτη φορά σε μιας τέτοιας εμβέλειας διοργάνωσης δόθηκε το βήμα στους Ανδριώτες λογοτέχνες, το έργο των οποίων παρουσιάστηκε από την κα Ειρήνη Παπιδά και τον κο Ιωάννη Κυριακάκο, μέλη του Κύκλου Ανδρίων Ναυτικών Λογοτεχνών.

Ο Ανδριώτης σκηνοθέτης κος Γιώργος Δάμπασης παρουσίασε το βιβλίο του «την Εποχή της Τηλεόρασης»,  μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, την οποία υπηρέτησε πιστά επί 35 συναπτά έτη ως παραγωγός και σκηνοθέτης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν προβολές των ταινιών του «Τα Διποτάματα», «Ο Θεοφίλος Καΐρης», «Η Άνδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου», «Η Ανδριώτικη Κουζίνα» και «Κυκλαδικά Ειδώλια».

 Ο διαχρονικός εκφραστής της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος  τίμησε και τιμήθηκε από τα ΚΟΡΘΙΑ, σε μια εκδήλωσε που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του ιστορικού του έργου «Εθνική Αντίσταση 1940 – 1945». Ο Δήμαρχος Κορθίου κος Γιάννης Γλυνός τον ανακήρυξε Επίτιμο Δημότη Κορθίου και δεσμεύτηκε να προωθήσει το έργο της συγγραφής ενός βιβλίου – αφιερώματος στην ιστορία της Αντίστασης του νησιού.

Ο συγγραφέας και μελετητής της αρχαιότητας κος Χρήστος Λάζος, με αφορμή το βιβλίο του Μάκη Πανώριου «Το Μαυσωλείο», παρουσίασε το ταξίδι της φαντασίας στο χώρο και το χρόνο, επισημαίνοντας συγγραφείς και έργα που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στην πορεία αυτή και ολοκληρώνοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων.

Ως παράλληλη με την έκθεση βιβλίου δραστηριότητα πραγματοποιήθηκαν τα Βιβλιοπαιχνίδια, πρόγραμμα  που επιμελήθηκε ομάδα ειδικευμένων παιδαγωγών με σκοπό την εξοικείωση των παιδιών με το βιβλίο μέσα από τη χρήση πολλαπλών παιδαγωγικών μεθόδων (ψυχοκινητικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, κατασκευές κ.α). Τα Βιβλιοπαιχνίδια κέρδισαν τους μικρούς συμμετέχοντες και στις δύο περιόδους που διεξήχθησαν και ξεπέρασαν κατά πολύ τις προβλέψεις των διοργανωτών.

Την έκθεση του Ιδρύματος «Τζένη Καρέζη» με θεατρικά κοστούμια και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την κινηματογραφική και θεατρική πορεία της αείμνηστης ηθοποιού φιλοξένησε το Δημοτικό Σχολείο του Όρμου Κορθίου. Στο ειδικό αφιέρωμα στην Τζένη Καρέζη ο πρόεδρος του Ιδρύματος κος Κώστας Καζάκος ευχαρίστησε το Δήμο Κορθίου για τη φιλοξενία και ανακοίνωσε την ίδρυση Μονάδας Παρηγορητικής Αγωγής στην Άνδρο.

Η επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας κα Κυριακή Μυστακίδου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, ενημέρωσε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και το ευρύ κοινό για τις εξελίξεις στην κατεύθυνση της ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου και της παρηγορητικής αγωγής σε ασθενείς με καρκίνο και άλλες καταληκτικές ασθένειες.

Η  Κυριακή Αιλιανού, ραδιοφωνική παραγωγός του ΜΕΛΩΔΙΑ FM,  ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Δήμου Κορθίου με ένα πρόγραμμα διάρκειας 3 ωρών, εμπνευσμένο από το Κόρθι, εκφράζοντας την επιθυμία της για περαιτέρω συνεργασία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε πρωτοβουλίες ανθρώπων της περιφέρειας να γίνουν γνωστές σε ένα ευρύτερο κοινό.

Στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου φιλοξενήθηκε επίσης η Έκθεση που επιμελήθηκε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου  για τον Ανδρέα Εμπειρίκο υπό τον  τίτλο «Άνευ ορίων, άνευ όρων», με φωτογραφίες και χειρόγραφα του Ανδριώτη ποιητή. Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του Εμπειρίκου.

Στον ίδιο χώρο, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση του νεαρού  ταλαντούχου φωτογράφου Δημήτρη Καρβουντζή  «Δρώμενα των Φώτων και της Αποκριάς», αποτελούμενη από 60 έργα εμπνευσμένα από παραδοσιακά καρναβάλια και μεταμφιέσεις κατά την περίοδο των Φώτων και τις Απόκριες από το Βόλακα («Αράπηδες») και την Καλή Βρύση («Μπαμπούγερα») της Δράμας,  τη Νάουσα («Γενίτσαροι και Μπούλες»), το Σοχό της Κεντρικής Μακεδονίας («Καρναβάλια») και τη Σκύρο («Γέροι και Κορέλες»).

Την αυλαία των εκδηλώσεων έκλεισε ο δεξιοτέχνης του βιολιού  κος Βασίλης Γιαννίσης που μας ξενάγησε σε ένα μελωδικό σεργιάνι στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, τους σκοπούς της Μικρασίας και των νησιών του Αιγαίου. Στη συντροφιά του ο μεγάλος ουτίστας Νίκος Σαραγούδας και η σύζυγός του Γιασεμή που με τη σύμπραξη 6 νέων μουσικών και τραγουδιστών μάγεψαν τους παρευρισκομένους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Η πρωτοβουλία του Δημάρχου Κορθίου να διοργανώσει για δεύτερη συνεχή χρονιά τον κύκλο εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, στάθηκε αφορμή για τη βράβευσή του  αναφορικά με την δράση του στον τομέα της προαγωγής και της προβολής του πολιτισμού από τον Όμιλο για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.  Τη βράβευση πραγματοποίησε ο κος Πάνος Παπαζαχαριάδης (Παπαζάχος), Γενικός Γραμματέας του Ομίλου, σύμφωνα με τον οποίο το περιεχόμενο των ΚΟΡΘΙΩΝ υπηρετεί και τιμά τον πολιτισμό και αποδεικνύει ότι η περιφέρεια έχει τις δυνατότητες να διεκδικήσει την πολιτισμική αποκέντρωση.

Χορηγός των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ήταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, χορηγοί επικοινωνίας η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και ο ΦΑΡΟΣ FM και χορηγός μεταφοράς η AGOUDIMOS LINES.


Από αριστερά: ο κος Μανώλης Γλέζος με τη φωτογραφία από την επίσκεψή του στην Άνδρο το 1965, ο κος Γιάννης Γλυνός, Δήμαρχος Κορθίου και ο Ανδριώτης Αντιστασιακός κος Αντώνης Δόμινος


Ο Γενικός Γραμματέας του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος κος Παπαζάχος απονέμει στο Δήμαρχο Κορθίου κο Γιάννη Γλυνό μετάλλιο για τη δράση του στον τομέα του πολιτισμού


Από αριστερά: ο πρόεδρος του ιδρύματος Τζένη Καρέζη κος Κώστας Καζάκος, η κα Έφη λαζαρίδου, διευθύντρια του ιδρύματος, ο Δήμαρχος Κορθίου κος Γιάννης Γλυνός, ο ταμίας κος Κώστας Μελίδης και ο αντιπρόεδρος κος Γιάννης Καζάκος


Ο κος Δημήτρης Κωνσταντάρας υπογράφει βιβλία για τους αναγνώστες στο χώρο της έκθεσης βιβλίου

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Το Σάββατο 26 Αυγούστου ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο κύκλος των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ- ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Ο συγγραφέας και μελετητής της αρχαιότητας κος Χρήστος Λάζος, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Πανώριου «Το Μαυσωλείο» μίλησε για την ελληνική Επιστημονική Φαντασία, ένα θέμα προσφιλές στο κοινό ανεξαρτήτου ηλικίας. Αναφέρθηκε στο ταξίδι της φαντασίας στο χώρο και το χρόνο, επισημαίνοντας συγγραφείς και έργα που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στην πορεία αυτή.

Ο κος Χρήστος Λάζος έκλεισε τον κύκλο των παρουσιάσεων του έργου συγγραφέων, στα πλαίσια της έκθεσης βιβλίου που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Αίολος σε συνεργασία με το Δήμο Κορθίου.

Ο Δήμαρχος Κορθίου κος Γιάννης Γλυνός απένειμε στον κο Λάζο τα αναμνηστικά των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006 και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του για δεύτερη χρονιά, μετά την περυσινή έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, στο Κόρθι και τη συνεισφορά του στην πολιτιστική αναβάθμιση του νησιού.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο δεξιοτέχνης του βιολιού  κος Βασίλης Γιαννίσης που μας ξενάγησε σε ένα μελωδικό σεργιάνι στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι, στους σκοπούς της Μικρασίας και των νησιών του Αιγαίου. Στη συντροφιά του ο μεγάλος ουτίστας Νίκος Σαραγούδας και η σύζυγός του Γιασεμή που με τη σύμπραξη 6 νέων μουσικών και τραγουδιστών μάγεψαν τους παρευρισκομένους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.


Η ορχήστρα του Βασίλη Γιαννίση στη συναυλία που συδυάστηκε με τη λήξη των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006


Ο κος Χρήστος Λάζος στην ομιλία του για την ελληνική επιστημονική φαντασία


Ο Δήμαρχος Κορθίου κος Γιάννης Γλυνός απονέμει τα αναμνηστικά των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006 στον κο Χρήστο Λάζο

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ  Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος των Βιβλιοπαιχνιδιών, του προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 3-12 ετών, που πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Τα Βιβλιοπαιχνίδια που σχεδιάστηκαν από ομάδα ειδικευμένων παιδαγωγών αποτελούν μια προσπάθεια εξοικείωσης των παιδιών με το βιβλίο και επιδιώκουν να προσφέρουν στους μικρούς συμμετέχοντες την ευκαιρία να προσεγγίσουν το βιβλίο με πολλαπλούς τρόπους (ψυχοκινητικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια, κατασκευές και κινητοποίηση της φαντασίας τους μέσα από τη δημιουργία των δικών τους ιστοριών).

Απώτερος σκοπός τους είναι η καλλιέργεια θετικής στάσης ως προς την ανάγνωση βιβλίων και εν γένει ως προς τον πολιτισμό, η οποία για να αποφέρει καρπούς και να εκδηλωθεί ως συμπεριφορά προϋποθέτει  συστηματική και μακράς διάρκειας προσπάθεια.

Η απήχηση του προγράμματος ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών και άφησε πολύ καλές εντυπώσεις τόσο στα παιδιά που παρακολούθησαν το πρόγραμμα όσο και τους γονείς τους, οι οποίοι επικρότησαν την πρωτοβουλία του Δήμου Κορθίου.

Οι υπεύθυνες του προγράμματος, Ελισάβετ Καρακούλογλου, Μαρία  Στιβακτάκη και Μαρία Τσαπάρα ευχαρίστησαν  το Δήμο Κορθίου  για τη αγαστή συνεργασία και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους ως προς τη διεξαγωγή των Βιβλιοπαιχνιδιών, την ένθερμη ανταπόκριση από τα  παιδιά και την υποστήριξη των γονιών τους. Επίσης, πρότειναν την καθιέρωσή τους ως αναπόσπαστου τμήματος των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.


Στιγμιότυπα από τα Βιβλιοπαιχνίδια


Στιγμιότυπα από τα Βιβλιοπαιχνίδια


Στιγμιότυπα από τα Βιβλιοπαιχνίδια


Στιγμιότυπα από τα Βιβλιοπαιχνίδια

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΒΟΥΝΤΖΗ «ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ»

Την Κυριακή 27 Αυγούστου ολοκληρώνεται η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Καρβουντζή «Δρώμενα των Φώτων και της Αποκριάς», η οποία φιλοξενείται στο Δημοτικό Σχολείο του Όρμου Κορθίου Άνδρου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ- ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Ο Δημήτρης Καρβουντζής είναι απόφοιτος  του Πανεπιστημίου Wolverhampton και του University of Central England in Birmingham, με εξειδίκευση στην Οπτική Επικοινωνία – Φωτογραφία. Συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα του Κορθίου για δεύτερη συνεχή χρονιά, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του το Πρώτο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Άνδρου, που διοργανώθηκε το 2005 από το Foto Art Magazine,  υπό την αιγίδα του Δήμου Κορθίου Άνδρου.

Η φετινή του δουλειά του χάρισε έπαινο από τον Όμιλο για την Unesco Τεχνών , Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τους ειδικούς και αγκαλιάστηκε από τους επισκέπτες της έκθεσης.

Σε αυτή περιλαμβάνονται 60 έργα που απεικονίζουν παραδοσιακά καρναβάλια και μεταμφιέσεις κατά την περίοδο των Φώτων και τις Απόκριες από το ΒόλακαΑράπηδες») και την Καλή ΒρύσηΜπαμπούγερα») της Δράμας,  τη ΝάουσαΓενίτσαροι και Μπούλες»), το Σοχό της Κεντρικής ΜακεδονίαςΚαρναβάλια») και τη ΣκύροΓέροι και Κορέλες»).

Ο Δημήτρης Καρβουντζής αποτυπώνει μέσα από το φωτογραφικό του φακό την αμεσότητα της ελληνικής παράδοσης και τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων της, ενώ παράλληλα φέρνει στην επιφάνεια δεσμούς που χάνονται σε ένα μακρινό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο.


Ο Δήμαρχος Κορθίου κος Γιάννης Γλυνός απονέμει αναμνηστικά των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006 στον κο Δημήτρη Καρβουντζή


Γενίτσαροι και Μπούλες από τη Νάουσα


Καρναβάλια από τη Σκύρο


Άποψη της αίθουσας της έκθεσης του Δημήτρη Καρβουντζή

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:

O ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ ΤΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΡΘΙΑ

Το Σάββατο 19 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία του Όρμου Κορθίου Άνδρου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση του ιστορικού έργου του Μανώλη Γλέζου «Εθνική Αντίσταση 1940-1945».

Ο Δήμαρχος Κορθίου κος Γιάννης Γλυνός υποδέχθηκε στο νησί του «Σαμουήλ, του Δημητρίου Μπαλή, του θεόφιλου Καΐρη και του Αγωνιστή της Αντίστασης Δημήτρη Τατάκη», το διαχρονικό εκφραστή της Αντίστασης Μανώλη Γλέζο και ανακοίνωσε την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Κορθίου.

Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Κυκλάδων κος Νίκος Συρμαλένιος εξέφρασε τη συγκίνησή του που παρευρέθηκε στην επίσκεψη του διαχρονικού αγωνιστή υπέρ της ειρήνης και της ενότητας στην πατρίδα πολλών αγωνιστών της δημοκρατίας. Ο κος Συρμαλένιος χαρακτήρισε το Μανώλη Γλέζο «θρύλο της Αντίστασης και του Αγώνα κατά του Ναζισμού» που αποτέλεσε και αποτελεί πρότυπο για τους εκπροσώπους της Αριστεράς.

Ο εκδότης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, κος Γιώργος Δαρδανός, παρουσίασε το ιστορικό έργο 1272 σελίδων του «λιονταρόκαρδου» Μανώλη Γλέζου, ο οποίος καταπιάστηκε για πρώτη φορά με τη συγγραφή της ιστορίας της Αντίστασης το 1952, κρατούμενος στις φυλακές της Αίγινας, και κατάφερε να την ολοκληρώσει 46 χρόνια αργότερα. Ο κος Δαρδανός αναφέρθηκε, επίσης, στο πολυσχιδές έργο του «πνευματικού του πατέρα» που αφορά στο περιβάλλον, το νερό, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία και την Αντίσταση.

Η κα Ειρήνη Παπιδά από τον Κύκλο των Ανδρίων Ναυτικών Λογοτεχνών, διάβασε τον κατάλογο των Ανδριωτών Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πρόκειται να αποτελέσει το πρόπλασμα για τη συγγραφή ενός βιβλίου – αφιερώματος στην ιστορία της Αντίστασης του νησιού.

Ο κος Μανώλης Γλέζος παρουσίασε τον τρόπο συγκέντρωσης του υλικού και συγγραφής του βιβλίου του,  με το οποίο προσπάθησε να καταδείξει την καθολικότητα στο χώρο, στο χρόνο και την κοινωνική διαστρωμάτωση της Ελληνικής Αντίστασης, καθώς επίσης να παρουσιάσει το ιστορικό γίγνεσθαι ως αποτέλεσμα της βούλησης του λαού και όχι των ηγετών του, οι οποίοι αποτελούν απλώς εκφραστές αυτής της βούλησης.

Άφησε παρακαταθήκη στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναλάβουν το έργο της καταγραφής της σύγχρονης ιστορίας της Άνδρου, μέσα από τη συγκέντρωση υλικού για την ιστορία της Αντίστασης στο νησί. Η καταγραφή αυτή προκρίνει να έχει ως βασικούς της άξονες το κίνημα των ναυτεργατών του Κορθίου, το ρόλο της Άνδρου ως διαμετακομιστικού σταθμού προς τη Μέση Ανατολή στα χρόνια της Αντίστασης και την καταγραφή των Ανδριωτών αγωνιστών και του έργου τους. Πρότεινε, μάλιστα, η συγκέντρωση του υλικού να ανατεθεί στους μαθητές των σχολείων, που πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία και να διδάσκονται από αυτή.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Άνδρο το 1965, κατά την οποία δεν του είχε επιτραπεί να μιλήσει σε ανοικτό ή κλειστό χώρο, με αποτέλεσμα να συναντήσει όσους είχαν σπεύσει να τον υποδεχθούν εντός ενός λεωφορείου.

Στον κο Μανώλη Γλέζο, ο Δήμαρχος Κορθίου κος Γιάννης Γλυνός απένειμε αναμνηστικά των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ- ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και τις εκδόσεις του Δήμου που αφορούν στην ιστορία του καθώς και αντίγραφο φωτογραφίας από την επίσκεψή του στην Άνδρο το 1965. Ο κος Γλέζος, εξέφρασε τη συγκίνησή του στη θέαση αυτού του ενθυμίου, συγκίνηση η οποία κορυφώθηκε όταν ο φωτογραφικός φακός 41 χρόνια  μετά κατάφερε να απαθανατίσει τα ίδια πρόσωπα.


Από αριστερα: ο κος Μανώλης Γλέζος με τη φωτογραφία από την επίσκεψή του στην Άνδρο το 1965,ο κος Γιάννης Γλυνός, Δήμαρχος Κορθίου και ο Αντιστασιακός κος Αντώνης Δόμινος


Ο Δήμαρχος Κορθίου κος Γιάννης Γλυνός απονέμει στον κο Μανώλη γλέζο αναμνηστικά των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006 : ΙΣΤΟΡΙΑ- ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Ο κος Γιώργος Δάρδανος, εκδότης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών


Η κα Ειρήνη Παπιδά, εκπρόσωπος του Κύκλου Ανδρίων Ναυτικών Λογοτεχνών

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΦΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ «ΠΩΣ ΓΛΥΚΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΣΟΥΚΝΙΔΕΣ»

Την Κυριακή 20 Αυγούστου, στις 20:30, στην κεντρική πλατεία του Όρμου Κορθίου Άνδρου, πραγματοποιείται εκδήλωση για την παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου τηςΈφης Παπαθεοδώρου«Πώς γλυκαίνουν οι τσουκνίδες».

Ο Μάκης Πανώριος παρουσιάζει το βιβλίο της δημοφιλούς ηθοποιού που αγαπήθηκε μέσα από το ρόλο της «Θεοπούλας» και ξεδιπλώνει σκηνές μιας άλλης εποχής του περασμένου αιώνα, σαν ενσταντανέ, που αφήνει όπως και η ίδια η ζωή μια γλυκόπικρη γεύση.

Η συγγραφέας θα μοιραστεί με το κοινό σκέψεις και συναισθήματα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της και την αναπόληση μιας άλλης εποχής.

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», που διοργανώνει ο Δήμος Κορθίου Άνδρου.

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1940-1945»

Το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 20:30, στην κεντρική πλατεία του Όρμου Κορθίου Άνδρου, πραγματοποιείται εκδήλωση για την παρουσίαση του ιστορικού έργου του Μανώλη Γλέζου «Εθνική Αντίσταση 1940 – 1945».

Ο εκδότης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, κος Κώστας Δαρδανός, θα παρουσιάσει το δίτομο έργο 1272 σελίδων, που αποτελεί προσφορά στην ιστοριογραφία της πατρίδας μας και έργο ζωής για το Μανώλη Γλέζο, στην συγγραφή του οποίου οδηγήθηκε «για να μη σβήσει το καντήλι της μνήμης».

Ο ίδιος ο συγγραφέας θα αναφερθεί στις τρεις φάσης της Εθνικής  Αντίστασης αναδεικνύοντας τον πραγματικό πρωταγωνιστή των γεγονότων, των ελληνικό λαό και θα μοιραστεί με το κοινό σκέψεις, απόψεις και προβληματισμούς αναφορικά με το σύγχρονο πολιτικό γίγνεσθαι και την ανάγκη για κριτική ενατένιση της ιστορίας.

Με αφορμή την παρουσίασή του βιβλίου του Μανώλη Γλέζου και την παρουσία της ιστορικής αυτής φυσιογνωμίας της χώρας μας στο νησί της Άνδρου , θα υπάρξει ένα αφιέρωμα στους Ανδριώτες αγωνιστές  της Εθνικής Αντίστασης, των οποίων το έργο δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα.

Η παρουσίαση πραγματοποιείται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», που διοργανώνει ο Δήμος Κορθίου Άνδρου

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:

ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΤΕΧΝΩΝ, ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΡΘΙΟΥ

Για την δράση του στον τομέα της προαγωγής και της προβολής του πολιτισμού βραβεύτηκε ο Δήμαρχος Κορθίου, κος Γιάννης Γλυνός από τον Όμιλο για την Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Το μετάλλιο του Ομίλου απένειμε ο κος Πάνος Παπαζαχαριάδης (Παπαζάχος), Γενικός Γραμματέας του Ομίλου, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ –ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Ο κος Παπαζάχος, εξήρε τον κο Γλυνό για την ευαισθησία που επιδεικνύει σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού, ιδιότητες που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρέπει να χαρακτηρίζουν τους δημόσιους λειτουργούς στο σύνολό τους.

Το εγχείρημα της διοργάνωσης του κύκλου πολιτιστικών εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006, αποτέλεσε την αφορμή για τη βράβευση, καθώς το περιεχόμενο των ΚΟΡΘΙΩΝ υπηρετεί και τιμά τον πολιτισμό και αποδεικνύει ότι η περιφέρεια έχει τις δυνατότητες να διεκδικήσει την πολιτισμική αποκέντρωση.

Ο κος Γλυνός, ευχαρίστησε τον κο Παπαζάχο για την τιμητική αυτή διάκριση και απέδωσε το μετάλλιο στους συνεργάτες και υποστηρικτές των δράσεων που αναπτύσσει ο Δήμος Κορθίου στον τομέα του πολιτισμού. Αναφορικά με τα ΚΟΡΘΙΑ, τόνισε την ανάγκη για κινήσεις που θα εντάσσονται σε ένα στρατηγικό πλαίσιο δράσης με σκοπό τη θεμελίωση ενός έργου ουσίας μακριά από πυροτεχνήματα και εύκολους εντυπωσιασμούς.

Το μετάλλιο αυτό απονέμεται γιαπρώτη φορά σε πρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κος Αντώνης Γλυνός, εκπρόσωπος της παλιάς κοινότητας των εμπόρων της περιοχής, καλωσόρισε τον κο Παπαζάχο στον Όρμο Κορθίου, ενώ ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και σκηνοθέτης  κος Γιώργος Δάμπασης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Δήμο Κορθίου για τη φιλοξενία των έργων του στα ΚΟΡΘΙΑ 2006 και συγχάρηκε τον κο Γιάννη Γλυνό για τη διάκρισή του.

Τιμητική διάκριση έλαβε από το Δήμο Κορθίου και ο φωτογράφος και μέλος του Ομίλου κος Δημήτρης Καρβουντζής, ο οποίος 

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε η προγραμματισμένη προβολή της ταινίας του Ανδριώτη σκηνοθέτη Γιώργου Δάμπαση «Θεόφιλος Καΐρης».

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΜΠΑΣΗ

Τα ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ- ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ φιλοξενούν τις ταινίες του Ανδριώτη σκηνοθέτη Γιώργου Δάμπαση,  από τις 7 έως τις 10 Αυγούστου.

Στην κεντρική πλατεία του Όρμου Κορθίου Άνδρου, θα πραγματοποιηθούν προβολές των ταινιών  «Ο γεωμετρικός οικισμός της Ζαγοράς», «Τα παλιά Ανδριώτικα σπίτια», «Τα Δποτάματα», «Η Χριστιανική Τέχνη στην Άνδρο», «Ο Θεόφιλος Καΐρης», «Η Ανδριώτικη Κουζίνα» και η «Άνδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου».

Ο Γιώργος Δάμπασης καταγράφει μέσα από τον κινηματογραφικό του φακό το φυσικό κάλλος, τον πολιτισμική  ζωή και λαϊκή παράδοση της Άνδρου, την αρχιτεκτονική του νησιού, καθώς επίσης τη ζωή και το έργο πνευματικών μορφών που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στην ιστορία του.

Το κινηματογραφικό έργο του Γιώργου Δάμπαση που αφορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του σκηνοθέτη, την Άνδρο, προβάλλεται για πρώτη φορά ως ενότητα, στα πλαίσια ενός φεστιβάλ πολιτισμού.

Ο κύκλος των προβολών θα επαναληφθεί από τις 14 έως τις 17 Αυγούστου.

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ «Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ (1674-1738) ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΜΠΑΝΗ , «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» ΚΑΙ «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ» ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΚΑΡΓΑΚΟΥ

Την Κυριακή 6 Αυγούστου, στις 20:30, στην Κεντρική Πλατεία του Όρμου Κορθίου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ- ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, διοργανώθηκε βραδιά για την παρουσίαση  του ιστορικού μυθιστορήματος του Ανδριώτη διδάκτορα Φυσικοχημείας Σταμάτη  Kαμπάνη «Γυρισμός στην Άνδρο 1674-1738» και των έργων «Ιστορία των Αρχαίων Αθηνών» και «Ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης» του Σαράντου Καργάκου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με  τις Εκδόσεις Gutemberg – Τυπωθήτω – Σπουδή.

Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης, ο κος Σαράντος Καργάκος παρουσίασε το έργο του Σταμάτη Καμπάνη μέσα από το οποίο ξεδιπλώνεται η ιστορία του νησιού, ιδωμένη υπό το πρίσμα της ιστορίας μιας οικογένειας, με εύστοχες αναφορές σε λαογραφικά στοιχεία και το γλωσσάριο της εποχής.

Ο κος Καμπάνης, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης που του έδωσαν τη δυνατότητα να μιλήσει για το μυθιστόρημά του στον τόπο της έμπνευσής του. Μέσα από το έργο του δήλωσε ότι προσπαθεί να υπηρετεί τη μνήμη, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει η ιστορία που αποτελεί προϋπόθεση της ύπαρξής μας και συστατικό της ταυτότητάς μας.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η κα Ειρήνη Δάγλα παρουσίασε τα έργα του Σαράντου Καργάκου, για τη γενέτειρά του, τη  Σπάρτη,  και τη «σύζυγό» του Αθήνα, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας της αποκάλεσε. Η κα Δάγλα αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες του Καργάκου ως ιστορικού ερευνητή, την  στόχευση του έργου του σε οροθετημένες περιοχές και στη γεγονοτολογική προσέγγιση της ιστορίας που ακολουθεί.

 Ο διακεκριμένος ιστορικός και συγγραφέας δεν παρέλειψε να συγχαρεί το Δήμο Κορθίου για την πρωτοβουλία του να προβάλλει σε δύσκολους καιρούς το ποιοτικό βιβλίο «που έχει απαιτήσεις και δεν αποτελεί εύπεπτη τροφή» μέσα από τα  ΚΟΡΘΙΑ 2006. Μιλώντας για το επόμενο συγγραφικό του πόνημα, δήλωσε ότι θα επικεντρώνεται στο χώρο του Αιγαίου Πελάγους και θα παρουσιάζει την ιστορία του, στην οποία οι αναφορές στο νησί της Άνδρου είναι σημαντικές.


Από αριστερά: κος Γιάννης Μαμάης, συντονιστής συζήτησης, κα Ειρήνη Δάγλα, εκπαιδευτικός - κριτικός, κος Σαράντος Καργάκος, ιστορικός, συγγραφέας και κος Σταμάτης Καμπάνης, συγγραφέας


Ο κος Γιάννης Γλυνός, Δήμαρχος Κορθίου, απονέμει στον συγγραφέα κο Σταμάτη Καμπάνη αναμνηστικά των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006


Έκθεση Ιδρύματος "Τζένη Καρέζη"


Έκθεση Φωτογραφίας Δημήτρη Καρβουντζή "Δρώμενα τω Φώτων και της Αποκριάς"


Έκθεση για τον Ανδρέα Εμπειρίκο "Άνευ ορίων άνευ όρων"


Έκθεση βιβλίου


Έκθεση βιβλίου

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

Το Σάββατο 5 Αυγούστου,  στην Κεντρική Πλατεία του Όρμου Κορθίου Άνδρου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ- ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – αφιέρωμα στην αξέχαστη ηθοποιό Τζένη Καρέζη.

Η  Κυριακή Αιλιανού, ραδιοφωνική παραγωγός του ΜΕΛΩΔΙΑ FM, προετοίμασε το κοινό με ένα πρόγραμμα διάρκειας 3 ωρών, εμπνευσμένο από το Κόρθι και τα ΚΟΡΘΙΑ. Το πρόγραμμα  μεταδόθηκε ζωντανά από τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό  ΦΑΡΟΣ FM  και την ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. Η κα Αιλιανού ευχαρίστησε το Δήμο Κορθίου για την πρόταση και τη φιλοξενία και εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε πρωτοβουλίες ανθρώπων της περιφέρειας να γίνουν γνωστές σε ένα ευρύτερο κοινό.

Ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος, πρόεδρος του Ιδρύματος «Τζένη Καρέζη» ευχαρίστησε το Δήμο Κορθίου για την φιλοξενία της έκθεσης του Ιδρύματος στον κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006 και τη γενικότερη υποστήριξη των ανθρώπων του Κορθίου προς το Ίδρυμα που δείχνει ότι «σε έναν κόσμο όπου όλα έχουν εμπορευματοποιηθεί, οι ευαίσθητοι άνθρωποι είναι αυτοί που μπορούν να διαφοροποιήσουν το σκηνικό».

Αναφερόμενος στο έργο του Ιδρύματος «Τζένη Καρέζη», δήλωσε ότι πρόκειται να λειτουργήσει ειδικός χώρος για την νοσηλεία παιδιών και των οικογενειών τους, μονάδα ημερήσιας νοσηλείας και να αναπτυχθεί συνεργασία με νοσηλευτικές μονάδες της περιφέρειας. Στην περίπτωση της Άνδρου, πρόκειται να εφαρμοσθεί πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών προκειμένου οι ασθενείς να μην χρειάζεται να μεταβούν στην Αθήνα για να υποβληθούν σε θεραπεία.

Ακολούθησε προβολή της ταινίας «Το κοροϊδάκι της Δεσποινίδος», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη, μιας από τις καλύτερες κωμωδίες στις οποίες πρωταγωνίστησε η αείμνηστη ηθοποιός, ταινίας που, σύμφωνα με τον κο Καζάκο, συνέβαλε στη γυναικεία απελευθέρωση.

  Η έκθεση του Ιδρύματος «Τζένη Καρέζη» με θεατρικά κοστούμια, φωτογραφικό υλικό και προσωπικά αντικείμενα της αξέχαστης ηθοποιού λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού παρατείνεται μέχρι τις 27 Αυγούστου, (Ώρες λειτουργίας 11:00 – 13:00 και 18:00 – 22:00).


Η ραδιοφωνική παραγωγός του ΜΕΛΩΔΙΑ FM κα Κυριακή Αιλιανού με το Βασίλη Στυλιανέση, παραγωγό του ΦΑΡΟΣ FM, στο χώρο της εκδήλωσης


Από αριστεςρά: κος Κώστας Καζάκος, πρόεδρος Ιδρύματος "Τζένη Καρέζη", κα Έφη Λαζαρίδου, διευθύντρια, κος Γιάννης Γλυνός, Δήμαρχος Κορθίου, κος Κώστας Μελίδης, ταμίας και κος Γιάννης Καζάκος, αντιπρόεδρος


Ο Δήμαρχος Κορθίου κος Γιάννης Γλυνός απονέμει αναμνηστικά των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006 στον κο Κώστα Καζάκο

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ «Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ (1674-1738) ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΜΠΑΝΗ , «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» ΚΑΙ «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ» ΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΚΑΡΓΑΚΟΥ

Την Κυριακή 6 Αυγούστου, στις 20:30, στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Όρμου Κορθίου Άνδρου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ- ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, διοργανώνεται βραδιά για την παρουσίαση  του ιστορικού μυθιστορήματος του Ανδριώτη διδάκτορα Φυσικοχημείας Σταμάτη  Kαμπάνη «Γυρισμός στην Άνδρο 1674-1738» και των βιβλίων «Ιστορία των Αρχαίων Αθηνών» και «Ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης» του Σαράντου Καργάκου.

Κεντρικοί Ομιλητές θα είναι ο δημοσιογράφος, ερευνητής, ιστορικός και συγγραφέας, κος Σαράντος Καργάκος, η εκπαιδευτικός και κριτικός λογοτεχνίας κα Ειρήνη Δάγλα, ο εκδότης κος Κώστας Δαρδανός και ο κος Γιάννης Μαμάης.

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

Το Σάββατο 5 Αυγούστου, στις 20:30, στην Κεντρική Πλατεία του Όρμου Κορθίου Άνδρου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ- ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, πραγματοποιείται εκδήλωση – αφιέρωμα στην αξέχαστη ηθοποιό Τζένη Καρέζη.

Θα προβληθεί ειδικό αφιέρωμα για τη μεγάλη ηθοποιό του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου και θα παρουσιαστεί το κοινωνικό έργο που συνδέεται με το όνομά της, το ίδρυμα «Τζένη Καρέζη», το οποίο συστήθηκε από την επιθυμία της ίδιας με σκοπό την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την παρηγορητική αγωγή.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο επί 24 έτη σύντροφός της, καταξιωμένος ηθοποιός και  πρόεδρος του Ιδρύματος «Τζένη Καρέζη», κος Κώστας Καζάκος.

 Στον ίδιο χώρο, όπου συναντώνται όλα τα πολιτιστικά δρώμενα των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006,  η ραδιοφωνική παραγωγός του ΜΕΛΩΔΙΑ FM Κυριακή Αιλιανού, θα επιλέγει μουσική από τις 18:30, συμπληρώνοντας τα κομμάτια ενός μουσικού παζλ, με θεματικό προσανατολισμό τα ΚΟΡΘΙΑ και τις επιμέρους εκδηλώσεις. Ο Φάρος FM και η ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, χορηγοί επικοινωνίας των εκδηλώσεων, θα μεταδίδουν ζωντανά το πρόγραμμα από την πλατεία του Όρμου.

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ»

Την Παρασκευή 4 Αυγούστου, στον Υπαίθριο Χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Όρμου Κορθίου Άνδρου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ- ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, πραγματοποιείται παρουσίαση του έργου του ιδρύματος «Τζένη Καρέζη».

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η κα Kυριακή Mυστακίδου, επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παρηγορητικής Αγωγής, επιστημονική διευθύντρια και γενική γραμματέας του Ιδρύματος. Η κα Μυστακίδου, θα ενημερώσει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και το ευρύ κοινό για τις εξελίξεις στην κατεύθυνση της ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου και της παρηγορητικής αγωγής σε ασθενείς με καρκίνο και άλλες καταληκτικές ασθένειες.

Η κα Έφη Λαζαρίδου, διευθύντρια του Ιδρύματος «Τζένη Καρέζη» θα παρουσιάσει τους σκοπούς και το έργο του Ιδρύματος  και θα αναφερθεί ιδιαιτέρως στην επικείμενη συνεργασία του με το Δήμο Κορθίου, στο πεδίο της εκπαίδευσης ιατρικού προσωπικού  προκειμένου να λειτουργήσει στην περιοχή μια πρότυπη μονάδα παρηγορητικής αγωγής.

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, στο Δημοτικό Σχολείο του Όρμου Κορθίου Άνδρου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ- ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο βουλευτής της Α’ Αθηνών κος Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο οποίος έκοψε μαζί με το Δήμαρχο Κορθίου κο Γιάννη Γλυνό την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο κος Γιάννης Καζάκος, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Τζένη Καρέζη, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τους σκοπούς που υπηρετεί και τις δράσεις που αναπτύσσει και εξέφρασε την επιθυμία του να θεμελιωθεί μια σχέση συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Ιδρύματος, προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού και υλοποίησης στο Κόρθι ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παρηγορητικής αγωγής των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο.

Η έκθεση που περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις, φιλοξενείται στο Δημοτικό Σχολείο του Όρμου Κορθίου και θα παραμείνει ανοικτή προς το κοινό έως τις 6 Αυγούστου. (Ώρες λειτουργίας έκθεσης:  10:00-12:00 και 18:00 -22:00).


Στο χώρο της έκθεσης. από αριστερά: κος Κώστας Μελίδης, ταμίας του ιδρύματος, κος Γιάννης Καζάκος αντιπρόεδρος, κος Γιάννης Γλυνός Δήμαρχος Κορθίου και κος Δημήτρης Kωνσταντάρας


Κοπή της κορδέλας των εγκαινίων. Από αριστερά: κος Γιάννης Γλυνός, Δήμαρχος Κορθίου, κα Έφη Λαζαρίδου, διευθύντρια ιδρύματος, και κος Δημήτρης Κωνσταντάρας, βουλευτής Α΄Αθηνών

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στο Θερινό Κινηματογράφο του Όρμου Κορθίου Άνδρου, διοργανώθηκε βραδιά για την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του βουλευτή και δημοσιογράφου Δημήτρη Κωνσταντάρα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ- ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Αναμνήσεις, σκέψεις και συναισθήματα για το   διακεκριμένο συγγραφέα, κατέθεσαν οι κυρίες Χαρίκλεια Σπυροπούλου –Γεωργοπούλου και Ιρένε Μιλανάκη, οι οποίες συνδέονται μαζί του με μακρόχρονους δεσμούς φιλίας.

Για το Δημήτρη Κωνσταντάρα, το Κόρθι αποτελεί έναν τόπο συνδεδεμένο με πολύ ευχάριστες μνήμες από τα καλοκαίρια των παιδικών και  εφηβικών του χρόνων, αλλά και γνώριμο και φιλόξενο προορισμό που εξακολουθεί να επισκέπτεται, να αγαπά και να υποστηρίζει τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του.

Αναφερόμενος στο συγγραφικό του έργο, μίλησε για την ανάγκη του να μοιράζεται προσωπικά βιώματα και σκέψεις με τους αναγνώστες των βιβλίων του και την αδυναμία του να κατηγοριοποιήσει εξ αρχής ένα έργο του, καθώς όπως υποστηρίζει πρόκειται για μέλημα του εκδοτικού οίκου ο χαρακτηρισμός του ως βιογραφίας, μυθιστορήματος ή δοκιμίου.

Το επόμενό του έργο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προκύψει όταν βρει μια πολύ καλή ιδέα και φυσικά όταν οι υποχρεώσεις του ως βουλευτή του το επιτρέψουν.

Οι παρευρισκόμενοι στην πρώτη εκδήλωση του κύκλου παρουσιάσεων συγγραφέων που διοργανώνει για το φετινό καλοκαίρι ο Δήμος Κορθίου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Αίολος, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σύντομο αφιέρωμα στο Δημήτρη Κωνσταντάρα, το οποίο επιμελήθηκε η σκηνοθέτις και κόρη του Παυλίνα Κωνσταντάρα.

Στο χώρο  της Έκθεσης Βιβλίου, ο συγγραφέας υπέγραψε βιβλία και παραχώρησε συνέντευξη στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, χορηγό επικοινωνίας των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006.


κα Γεωργοπούλου


κα Μιλανάκη


κος Κωνσταντάρας


Ο κος Κωνσταντάρας υπογράφει βιβλία για τους αναγνώστες  στο χώρο της έκθεσης βιβλίου


Ο κος κωνσταντάρας υπογράφει βιβλία για τους αναγνώστες στο χώρο της έκθεσης βιβλίου

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ»

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, το Ίδρυμα «Τζένη Καρέζη» παρουσιάζει στο Δημοτικό Σχολείο του Όρμου Κορθίου Άνδρου έκθεση με θεατρικά κοστούμια, φωτογραφικό υλικό και προσωπικά αντικείμενα της αξέχαστης ηθοποιού.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 20:30. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Αυγούστου και θα είναι ανοικτή στο κοινό 11:00 – 13:00 και 18:00 – 22:00.

Το ίδρυμα Τζένη Καρέζη, που έχει θέσει ως σκοπό του την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και την παρηγορητική αγωγή των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, θα διοργανώσει στο Δημοτικό Σχολείο Κορθίου Άνδρου, την Παρασκευή 4 Αυγούστου και ώρα 20:30, ομιλία για να ενημερώσει το ευρύτερο κοινό, γιατρούς και νοσηλευτές αναφορικά με τις δράσεις του και τις σύγχρονες πρακτικές σε αυτόν τον τομέα. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η κα Κυριακή Μυστακίδου, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παρηγορητικής Αγωγής, επιστημονική διευθύντρια και γενική γραμματέας του Ιδρύματος.

Το Σάββατο 5 Αυγούστου και ώρα 20:30 στο Θερινό Κινηματογράφο Κορθίου θα προβληθεί ένα ειδικό αφιέρωμα στην αείμνηστη ηθοποιό Τζένη Καρέζη. Θα χαιρετίσει ο ηθοποιός και σύντροφός της Κώστας Καζάκος.

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 20:30,  στο Θερινό Κινηματογράφο του Όρμου Κορθίου Άνδρου, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας εγκαινιάζει τον κύκλο παρουσιάσεων συγγραφέων για το φετινό καλοκαίρι.

Οι παρουσιάσεις αυτές αποτελούν παράλληλες εκδηλώσεις της Έκθεσης Βιβλίου που δοργανώνει ο Δήμος Κορθίου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Αίολος, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Κορθια 2006: Ιστορία – Τέχνη – Πολιτισμός.

 Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, πολιτικός και συγγραφέας, επισκέπτεται το Κόρθι, έναν τόπο γεμάτο αναμνήσεις από τα καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων, για να μιλήσει για το συγγραφικό του έργο, το βιβλίο, τον πολιτισμό και την ελληνική επικράτεια.

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006:  ΒΙΒΛΙΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ & ΒΙΒΛΙΟΜΑΧΙΕΣ

Ολοκληρώνεται η πρώτη εβδομάδα των παράλληλων εκδηλώσεων της Έκθεσης Βιβλίου, που διοργανώνει ο Δήμος Κορθίου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Αίολος στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΚΟΡΘΙΑ 2006.

Τα Βιβλιοπαιχνίδια, ένα πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 3 έως 12 ετών, το οποίο σχεδιάστηκε από ομάδα ειδικά καταρτισμένων παιδαγωγών, ολοκληρώνουν τον πρώτο τους κύκλο απόψε.

Στο παλιό νηπιαγωγείο Κορθίου, οι μικροί συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο και να συνδυάσουν τη δημιουργική ανάγνωση με ζωγραφική, τραγούδι και ομαδικά παιχνίδια. Η απήχηση του προγράμματος ήταν πολύ μεγάλη, πράγμα που αναμένεται και στο δεύτερο κύκλο των Βιβλιοπαιχνιδιών, ο οποίος  θα πραγματοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα 20 έως 25 Αυγούστου. (Ώρες λειτουργίας (18:30 – 21:30).

Για τα παιδιά ηλικίας 11 – 15 ετών,  σχεδιάστηκε ο διαγωνισμός Βιβλιομαχίες, που ως σκοπό του έχει να αυξήσει την αναγνωσιμότητα σε προεφήβους και εφήβους. Οι συμμετέχοντες σε αυτόν δανείζονται τίτλους από τη δανειστική βιβλιοθήκη της έκθεσης και αφού τους διαβάσουν, καλούνται να απαντήσουν σε ένα σύντομο κουίζ. Ο νικητής θα αναδειχθεί το Σάββατο 26 Αυγούστου και θα κερδίσει πρωτότυπα δώρα.

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)


ΚΟΡΘΙΑ 2006

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΟ, ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΒΟΥΝΤΖΗ

Το Σάββατο 22 Ιουλίου στον Όρμο Κορθίου Άνδρου εγκαινιάστηκε Έκθεση Βιβλίου, την επιμέλεια της οποίας έχουν οι Εκδόσεις Αίολος. Στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κορθίου το παρών έδωσαν πλήθος επισκεπτών, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, κύριος Γιώργος Δαρδανός. Ο ανδριακής καταγωγής εκδότης, επικρότησε την εν λόγω πρωτοβουλία του Δήμου Κορθίου, σε μια εποχή που η αναγνωσιμότητα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα και το βιβλίο καλείται να κατοχυρώσει τη θέση του έναντι άλλων μέσων, τα οποία κερδίζουν διαρκώς όλο και περισσότερο από το χρόνο των καταναλωτών.

Η κυρία Ειρήνη Παπιδά, εκπρόσωπος του Κύκλου Ανδρίων Ναυτικών Λογοτεχνών, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το Δήμο Κορθίου και τις Εκδόσεις Αίολος, καθώς για πρώτη φορά οι λογοτέχνες της Άνδρου, έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν το έργο τους σε ένα ευρύτερο κοινό και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Έκθεση Βιβλίου που περιλαμβάνει περί τους 3.000 τίτλους και καλύπτει ποικίλες θεματικές ενότητες,  θα διαρκέσει έως την 27η Αυγούστου και παραμένει ανοικτή προς το κοινό 11:00 – 13:00 το πρωί και 18:00 – 22:00 το βράδυ.

Ταυτόχρονα, εγκαινιάστηκε στο Δημοτικό Σχολείο Κορθίου η έκθεση για τον Ανδρέα Εμπειρίκο «άνευ ορίων, άνευ όρων», την οποία επιμελήθηκε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Ανδριώτη ποιητή. Η έκθεση φιλοξενείται για πρώτη φορά στην ιδιαίτερη πατρίδα του Εμπειρίκου και περιλαμβάνει φωτογραφίες και χειρόγραφα. Οι επισκέπτες, μπορούν ακόμη να ξεφυλλίσουν αλλά  και να αποκτήσουν τα έργα του Ανδρέα Εμπειρίκου, καθώς και σχετικούς τίτλους άλλων συγγραφέων. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 11:00 -13:00 και 18:00 -22:00 και θα διαρκέσει έως την 27η Αυγούστου.

Την Κυριακή 23 Ιουλίου εγκαινιάστηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Κορθίου η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Καρβουντζή με τίτλο: «Δρώμενα των Φώτων και της Αποκριάς». Περιλαμβάνει 60 έργα που απεικονίζουν παραδοσιακά καρναβάλια και μεταμφιέσεις κατά την περίοδο των Φώτων και τις Απόκριες από το Βόλακα («Αράπηδες») και την Καλή Βρύση («Μπαμπούγερα») της Δράμας,  τη Νάουσα («Γενίτσαροι και Μπούλες»), το Σοχό της Κεντρικής Μακεδονίας («Καρναβάλια») και τη Σκύρο («Γέροι και Κορέλες»).

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)