ΚΟΡΘΙΑ 2006:
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΕΧΝΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Επιστροφή

Κόρθι,  Ιούλιος - Αύγουστος 2006

Το πρόγραμμα

>>> Νέα >>>


 

Ο Δήμος Κορθίου Άνδρου με γνώμονα την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία του νησιού διοργανώνει τον κύκλο εκδηλώσεων «ΚΟΡΘΙΑ 2006: Ιστορία - Τέχνη - Πολιτισμός». Στον απόηχο της επιτυχίας της περυσινής διοργάνωσης, συντάσσει και για το φετινό καλοκαίρι μια άρτια πρόταση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που άπτονται του πολιτισμού υπό την ευρεία του έννοια.

Κεντρικό άξονα του προγράμματος αποτελεί η Έκθεση Βιβλίου που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αίολος στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου και θα διαρκέσει από τις 22 Ιουλίου έως τις 27 Αυγούστου. Στόχος είναι η ανάδειξή της σε πόλο έλξης επισκεπτών οι οποίοι, παράλληλα με την ευκαιρία γνωριμίας με 3.000 τίτλους συγκεντρωμένους στον ίδιο χώρο και κατά θέματα, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, αφιερωμένες στο έργο καταξιωμένων λογοτεχνών, σε παρουσιάσεις βιβλίων από τους ίδιους τους συγγραφείς τους, καθώς και για βραδιές αφιερωμένες σε λογοτέχνες του νησιού, το έργο των οποίων σπάνια παρουσιάζεται σε τέτοιας εμβέλειας πολιτιστικά δρώμενα.

Σε μια προσπάθεια εξοικείωσης των παιδιών με το βιβλίο ειδικευμένοι παιδαγωγοί επιμελούνται τα «Βιβλιοπαιχνίδια». Οι δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών θα πραγματοποιούνται στο παλιό νηπιαγωγείο του Όρμου, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά (ηλικίας 11-15 ετών) σχεδιάστηκαν οι «Βιβλιομαχίες», ένας πρωτότυπος διαγωνισμός που αποσκοπεί στην προβολή της δανειστικής βιβλιοθήκης για εφήβους.

Παράλληλα, στο Δημοτικό Σχολείο Κορθίου θα φιλοξενηθεί η έκθεση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου «Ανδρέας Εμπειρίκος: άνευ όρων, άνευ ορίων», με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννησή του Ανδριώτη ποιητή, και η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Καρβουντζή «Λαϊκά Δρώμενα της Αποκριάς».

Η έβδομη τέχνη εκπροσωπείται από τις ταινίες του Ανδριώτη σκηνοθέτη Γιώργου Δάμπαση, μέσα από το κινηματογραφικό φακό του οποίου παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική του νησιού («Τα Παλιά Ανδριώτικα Σπίτια»), η φυσική του ομορφιά («Τα Διποτάματα»), ο πολιτισμικός του πλούτος («O γεωμετρικός οικισμός της Zαγοράς», «H χριστιανική τέχνη στην Άνδρο») και οι πνευματικοί του άνθρωποι («Η Άνδρος του Ανδρέα Εμπειρίκου», «O Θεόφιλος Kαΐρης»). Οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιούνται στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου από τις 7 έως τις 10 Αυγούστου.

Το Ίδρυμα για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου «Τζένη Καρέζη» θα βρίσκεται στο νησί από τις 30 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παρουσιάσει στο ευρύ κοινό το έργο του μέσα από τη διοργάνωση έκθεσης που περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα και θεατρικά κοστούμια της αξέχαστης ηθοποιού, πλαισιωμένη με ομιλίες και συναυλία παιδικής χορωδίας.

Το Σάββατο 5 Αυγούστου, η Κυριακή Αιλιανού, ραδιοφωνική παραγωγός του ΜΕΛΩΔΙΑ FM, θα επιλέγει τραγούδια στην πλατεία του Όρμου, στο σημείο δηλαδή που συναντώνται όλες οι πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ η λήξη των εκδηλώσεων θα συνδυαστεί με συναυλία του δεξιοτέχνη Βασίλη Γιαννίση, μια βραδιά αφιερωμένη στη μουσική παράδοση της Άνδρου.

 

Για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση μπορείτε να απευθύνεστε στο Δήμο Κορθίου, κα Μαρία Ψαρρού (6947551969)